“城乡”主题文献阅读

NC | 2017 不同空间尺度上的个体和人口流动通用模型

发布日期:2024-07-26

文章信息:Xiao-Yong Yan, Wen-Xu Wang, Zi-You Gao, & Ying-Cheng Lai. (2017). Universal model of individual and population mobility on diverse spatial scales. Nature Communications: 8(1), 1639. https://doi.org/10.1038/s41467-017-01892-8

整理人:杨文,2023级硕士生

整理时间:2024年7月26日

Abstract: Studies of human mobility in the past decade revealed a number of general scaling laws. However, to reproduce the scaling behaviors quantitatively at both the individual and population levels simultaneously remains to be an outstanding problem. Moreover, recent evidence suggests that spatial scales have a significant effect on human mobility, raising the need for formulating a universal model suited for human mobility at different levels and spatial scales. Here we develop a general model by combining memory effect and population-induced competition to enable accurate prediction of human mobility based on population distribution only. A variety of individual and collective mobility patterns such as scaling behaviors and trajectory motifs are accurately predicted for different countries and cities of diverse spatial scales. Our model establishes a universal underlying mechanism capable of explaining a variety of human mobility behaviors, and has significant applications for understanding many dynamical processes associated with.

摘要:过去十年对人类流动性的研究揭示了一些普遍的比例定律。然而,在个体和群体水平上同时定量再现缩放行为仍然是一个突出的问题。此外,最近的证据表明,空间尺度对人员流动有重大影响,因此需要制定一个适用于不同层次和空间尺度的人员流动的通用模型。在这里,我们通过结合记忆效应和人口诱导竞争来开发一个通用模型,以便仅根据人口分布准确预测人口流动。针对不同空间尺度的不同国家和城市,准确预测了各种个人和集体流动模式,如缩放行为和轨迹主题。我们的模型建立了一个能够解释各种人类移动行为的通用底层机制,对于理解与人类移动相关的许多动态过程具有重要应用。

图 个人轨迹和集体运动的真实世界例子

a来自中国大陆经验数据集的个人轨迹和相应的集体运动的四个例子。b-d美国大陆、科特迪瓦和比利时的数据集中嵌入的集体运动。这里的颜色条表示单位时间内位置之间的迁移通量,其中较亮(较暗)的线表示通量较强(较弱)。请注意,与这些数据集相关的空间尺度截然不同

图 模型插图

底部显示了一个典型的轨迹,该轨迹访问由不同颜色的字母A-e表示的五个位置:A→b→c→A→…。包含一个字母的圆圈的大小表示相应位置的相对吸引力,如指数rj所示,其中r1是最有吸引力的位置,r2是第二有吸引力的地点,以此类推。以位置c为中心的虚线圆圈表示旅行者从c移动到A,其半径是c和A之间的距离,虚线圆圈内的总人口是Wca。该模型包含一个参数λ,可以从每组经验数据中确定